Pokud se stále ztrácíte v nekonečném sortimentu červených vín, potom byste si měli zjistit základní informace o tom, jak vybrat kvalitní láhev. Každému samozřejmě vyhovuje něco jiného, ale existují obecná pravidla, kterými se můžete řídit. V následujících řádcích se dozvíte něco o samotných odrůdách, cenových kategoriích i informacích na etiketách.
Faktory, které je třeba zvážit při výběru červeného vína
Prvním krokem je zaměřit se na odrůdu hroznů, protože i podle toho poznáte kvalitní červené víno. Existuje nepřeberné množství odrůd, z nichž každá má svůj jedinečný chuťový profil. Oblíbené jsou Cabernet Sauvignon (plné a výrazné víno s chutí červeného rybízu, ostružin a tabáku), Merlot (středně plná a jemná chuť se švestkami, třešní a čokoládou), Pinot Noir (lehké a jemné víno s příchutí třešní, malin a koření) a Syrah (syté a kořeněné víno s příchutí ostružin, černého pepře a lékořice).
Dále pak se zaměřte na ročník, který označuje rok sklizně hroznů. Obecně platí, že vína z teplejších ročníků jsou zralejší a ovocnější, zatímco z chladnější ročníků jsou kyselejší a strukturovanější. Stejně tak i cena je rozhodující faktor, která se pohybuje od pár set korun až po desítky tisíc korun za láhev. Samozřejmě ta dražší vína jsou spíše sběratelského charakteru.
Osobní chuťové preference
Při výběru červeného vína nakonec rozhodnou stejně vaše osobní chuťové preference. Dáváte přednost odvážným a plným vínům, nebo byste si raději dali lehké a jemné víno? Zaměřujete se na ovocné, nebo zemité chutě? Nebojte se experimentovat s různými odrůdami hroznů a oblastmi, abyste našli láhev, která vám opravdu zachutná. Spoustu informací vám prozradí i etiketa, která informuje o tříslovinách, kyselosti, těle a obsahu alkoholu. Podívejte se na e-shop OK víno, kde najdete kvalitní láhve za dobrou cenu.